Antal József - Diagnózis

A jövő útjai / Könyvajánló (1777 katt) Jimmy Cartwright
  2012.08.18.

"A 2005. év Galaktika közönségdíjas írója regényében elvisz minket a XXVI. század túlnépesedéstől fuldokló Földjére. Egy olyan világ diagnózisát tárja elénk, ahol évszázadok óta halálos bűnnek számít a betegség, és szigorú szabályok határozzák meg, meddig élhet egy ember. A társadalom vezető csoportja, az orvosok, a gyors halál biztosítására tesznek morbid "Hipokratészi" esküt. A regény fehérköpenyes hőse, Phyl Macao, lélegzetelállító és egyben meghökkentő kalandok sokaságán keresztül jut el önzésének szűkre szabott korlátaiból egészen a csillagos égig.

Mert a túlnépesdés csökkentését még erőszakos módszerekkel is elérni képtelen, de hatalmához a végletekig ragaszkodó orvosi kaszt elől a menekülésnek csak egy útját látja: benépesíthető új világok meghódítását. A lakosság könyörtelen dezinficiálásán, érzelmes szerelmeken és izgalmas cyberkalandokon keresztül vezet a jobb életet keresők útja az ígéret csillaga felé.

A regényben elgondolkoztató társadalmi kórismét kapunk a jövő egy elrettentő változatáról, egy érzékeny tollú író/diagnoszta jóvoltából."
– olvashatjuk a fülszövegben.

A regényben egy érdekes, mondhatni talán azt is, hogy egyedi poszt apokaliptikus világ tárul fel előttünk. Igaz, az apokaliszis maga már több száz éve történt, s azóta a Föld sokszorosan is túlnépesedett. Huszonötmilliárd ember él hatalmas kaptárvárosokban, s az orvosok anatómiailag tökéletesen képzett gyilkológépek, akik már nem az egyént, hanem magát a társadalmat "gyógyítják". Egy külön szervezet napi rendszerességű, előre jól megtervezett balesetekkel, valamint szándékosan balesetveszélyesre tervezett háztartási és egyéb gépekkel igyekszik szabályozni a népességet. A népességszabályozás egy másik, némileg humánusabb módja a felső korhatár meghatározása: aki beöltötte az 50. évét, annak jelentkeznie kell egy "kórházban", hogy a kedves orvosok átsegítsék őket a túlvilágra.

Az ég felé terjeszkedő városok alsó szintjein egy-egy embernek alig néhány köbméter tér jut, a gyermekek pedig afféle alvókapszulákban élik mindennapjaik nagy részét, míg a felsőbb szinteken akár 150 köbméter élettér is jut a szerencséseknek. Az embertömeg miatt az erőszak is mindennapos, ám ennek a hatalmi elit csak örül.

A főszereplő, Phyl Macao orvos, akinek szemén keresztül mélyebb bepillantást nyerhetünk ebbe az érdekes világba. Megismerhetjük általa a különböző csoportokat, szerveződéseket, s megismerhetjük azok fő motivációit. Képet kaphatunk arról is, hogyan jutott el az emberiség idáig, mi több, a kezdeteket elég részletes naplóbejegyzések formájában olvashatjuk. A regény végére kiderül, hogy az emberiségre milyen jövő vár, ám a történet valójában mégis befejezetlen.

A regény három könyvből áll, melyek stílusa kissé, ámde korántsem zavaróan eltér egymástól. Az első könyv az író bevallása szerint Ray Bradbury: 451 Farenheit című művének hatására született meg. A második könyv inkább egy jó kémtörténetre hajaz, míg a harmadikat – talán már nem meglepő módon – a Tavasz tizenhét pillanata című szovjet TV-sorozat ihlette.

Véleményem szerint egy igazán szórakoztató, amellett elgondolkodtató könyv, s mindenkinek tudom ajánlani, aki kedveli a klasszikus, társadalomkritikára, emberi sorsokra épülő SF-et.

Kiadó: Agenda Kiadó Kft.
Kiadás éve: 2006.
Eredeti ár: 2490 Ft

(A bookline.hu oldalon még beszerezhető 2241 Ft-ért - http://bookline.hu/product/home.action?id=51666&type=22&_v=Antal_Jozsef_Diagnozis)

Előző oldal Jimmy Cartwright