Könyvajánlók (2008)

A jövő útjai / Könyvajánló (871 katt) Rohadék
  2010.09.11.

GRADIMIR SMUJDA: VINCENT ÉS VAN GOGH

CSODÁLATOS FESTMÉNY-KÉPREGÉNY, EGYEDÜLÁLLÓ A MAGA NEMÉBEN. A TÖRTÉNET ALKOTÓJA NEM ECERŰEN CSAK ELMESÉLI A VILÁG LEGFANTASZTIKUSABB FESTŐJÉNEK ÉLETÉT, DE MÉG ODÁIG MERÉSZKEDIK, HOGY KETTÉVÁLASSZA AZ EMBERT ÉS A TEHETSÉGET - AMIT JELEN ESETBEN EGY MACSKA, AKIT VINCENTNEK HÍVNAK. AZ EMBER, VAGYIS VAN GOGH EGY TEHETSÉGTELEN BALFASZ CSUPÁN, AKINEK FESTMÉNYEIT A MACSKA KAPARJA (SIC!) A VÁSZNON ZSENIÁLISRA. SMUJDA LEGALÁBB OLYAN JÓ FANTÁZIÁJÚ ÍRÓ, MINT AHOGYAN A KÉPEKET DOLGOZTA FÉLELMETESEN KI. ELVÁRJA TŐLÜNK, HOGY ISMERJÜK AZ ÉLETÉT, ÉS A POÉNOKAT ERRE ALAPOZZA. EZÉRT AZTÁN ANNAK, AKI MÁR MINDENT TUD A MŰVÉSZRŐL, AZ LEGALÁBB ANNYIRA ÚJ DOLGOKKAL TALÁLJA MAJD SZEMBEN MAGÁT A KÖNYV OLVASÁSAKOR, MINT AKI ÉLETÉBEN ELŐSZÖR LÁTJA. ÍGY HÁT MINDENKINEK ÉS MINDEN KOROSZTÁLYNAK AJÁNLHATÓ. MAXIMUM NEM MINDENKI ÉRTI MAJD. UGYANIS MESESZERŰ MEGOLDÁSAI CSAK ÜGYES ELREJTÉSEI A KEGYETLEN DRÁMÁNAK, AMIT VAN GOGH ÉLETE JELENTETT, A LEMONDÁSOK, A NÉLKÜLÖZÉSEK, A BORZALMAS MAGÁNY ÉS DEPRESSZIÓ, A MEG NEM ÉRTETTSÉG, HOGY MINIMUM 50 ÉVVEL ELŐRÉBB JÁRT A KORÁNÁL, EZÉRT NEM ADOTT EL SOHA KÉPET. MOST BEZZEG MINDEN FASZFEJ NAGYRA TARTJA. MINT ÉN. :-)


STEFAN SIEGERT: MOZART

MOZARTRÓL SOK TÉVHIT VAN KÖZTUDATBAN - EZ A KÖNYV HELYREPOFOZZA A DOLGOKAT. A FIATALON ELHUNYT ABSZOLÚT ZENEI ZSENI ÉLETÉT ELMESÉLŐ KÖNYV NEM FUKARKODIK ADATTAL, MÉGSEM NYERS, MERT AZ ELMESÉLÉS MÓDJA ÉLVEZHETŐVÉ VÁLIK A SOK GRAFIKA ÁLTAL (IS), AMIT A SZERZŐ KÉSZÍTETT SAJÁT ILLUSZTRÁCIÓKÉNT. NEM RIAD VISSZA AZ IGAZSÁGTÓL SEM, NEM AKAR MOZARTRÓL INTELLEKTUÁLIS, PÉLDAÉRTÉKŰ HŐST CSINÁLNI, VAN ITT RAJZ ARRÓL, AHOGY ÁLNOKUL NÉZ, PERSZE CSAK MÓKÁSAN, SŐT SZELLENT, DUG (PL. A SAJÁT UNOKANŐVÉRÉVEL), VAGY VALAKI PICSÁNRÚGJA ŐT, ESETLEG Ő RÚGJA PICSÁN BEETHOVEN-T, AKI CSAK ŐUTÁNA LETT OLYAN HIHETETLENÜL NAGY. ÉS LEVELEI, MELYEK NINCSENEK CENZÚRÁZVA (VÉGRE EGY ILYEN KÖNYV EGY KLASSZIKUSRÓL!): ”ÉG A SEGGEM, MINT A TŰZ! IGEN, IGEN, A SZAR, LÁTLAK ÉS ISMERLEK, KÓSTOLLAK” EZ EGY BAROM, KOMOLYAN. HA MOST ÉLNE, TALÁN PUNK LENNE, OLYAN FÉNYFEHÉR TÍPUSÚ, VAGY MINT DR. MÁRIÁS. PERSZE A KÖNYV HIHETETLEN PRECIZITÁSÁT ÉPPÚGY KIEMELI, MINT HOGY A GULDENEKET, AMIT KERESETT, HOGYAN SZÓRTA EL, Ő ÉS FŐLEG A FELESÉGE. PROFESSZIONÁLIS KOMPONÁLÁSAIVAL VÁLT HÍRESSÉ, DE SZERETETT BAROMKODNI MÉG HALÁLA ELŐTT IS, JÓKAT ZABÁLNI, ÉS AZZAL A SÜGÉR DONIZETTIVEL ELLENTÉTBEN POLITIKAI VÉLEMÉNYE IS VOLT, SŐT NEM REJTETTE VÉKA ALÁ. AMIT EDDIG KIHAGYTAK, KICENZÚRÁZTAK WOLFGANG AMADÉ ROZENKRANZ, A MALACFAROK LOVAGJA (SZÜLETETT: JOHANNES CHRYSOSTOMUS WOLFGANGUS THEOPHILUS) (1756-1791) ÉLETÉBŐL, AZ EBBEN A KÖNYVBEN KEGYETLENÜL OTT VAN.


ALEKSANDAR ZOGRAF: PSZICHONAUTA

EGY VILÁGHÍRŰ SZERB FICKÓ, AKI EBBEN A KÉPREGÉNYKÖTETÉBEN SOXABÁLYT RÚG FEL, MÁR AMI A NORMÁL FIGURÁLIS KÉPREGÉNYBEN ÍRATLANUL LÉTEZIK, A NATO BOMBÁZÁSAINAK SZERBIÁRA HATOTT PSZICHOLÓGIAI HATÁST JELENÍTI MEG, A SOKKOT, ÉS HOGY A SOKKBÓL IS BOHÓCOT CSINÁL. AMIKOR HUMOROS AKAR LENNI, VALÓJÁBAN OLYAN, MINT AHOGY EGY ŐRÜLT A DILIHÁZBAN RÁNGATÓZVA, DADOGVA MESÉL VICCET. A RAJZAI TÁVOLINAK TŰNNEK A VALÓSÁGTÓL, PEDIG MINDÖSSZE ANNYI TÖRTÉNT, HOGY AMI CSAK AZ EMBEREK FEJÉBEN LÉTEZIK, MINT TORZ FANTÁZIASZÜLEMÉNY, AMI UGYE VALÓSÁGOS, CSAK MÁSOK ÁLTAL NEM LÁTHATÓ, ITT KONKRÉTAN MEG VAN JELENÍTVE. RÖVID SZTORIJAI MINDIG CSATTANÓVAL VÉGZŐDNEK, VAGY LEGALÁBBIS KISZÁMÍTHATATLANOK. NÉHÁNY LAPOT A VÉGÉN LESZÁMÍTVA FEKETE-FEHÉR KÉPSOROKRÓL VAN SZÓ, ÍGY MÉG DRÁMAIBB A KÉP, AMIT A KIS ORSZÁG BORZALMAS MEGPRÓBÁLTATÁSAI JELENTETTEK. ZOGRAF NÉPSZERŰSÉGE A TENGERENTÚLRA IS HATÁSSAL VOLT, MIUTÁN EURÓPA MINDEN KOMOLYABB ORSZÁGÁRA, AHOL LEFORDÍTOTTÁK EDDIG.

Előző oldal Rohadék