Levelet kaptam sorozat 02.

Külvilág / Közélet (1436 katt) juditti
  2012.03.18.

Levelet kaptam Kökörcsinvirág-földibagolytól


Mivel felelősnek érzem magam Földünk élőlényei iránt, elhatároztam, hogy szót emelek érdekükben. Küldtem egy körlevelet az összes jelenleg veszélyeztetettnek minősített faj képviselőjéhez, melyben megkértem őket, hogy meséljenek egy kicsit magukról. Úgy vélem, ha tudomást szerzünk róluk, ha valamelyest megismerjük őket, talán jobban odafigyelünk és vigyázunk rájuk.

Az első válaszlevelet egészen közelről, a Mecsekből kaptam. Íme:

Üdvözlöm a kedves olvasókat az összes kökörcsinvirág-földibagoly nevében!

Köszönöm, hogy megtisztelő figyelmüket fajunk felé fordítják néhány percre. Én a Dunántúli-középhegység sziklagyepein, a Pécs feletti Közép-Mecsek vonulatában, Tubes környékén őshonos (bennszülött) elszigetelten élő földibaglyok alfaját képviselem.

Nevünk ne tévesszen meg senkit! Nem madarak, hanem lepkék vagyunk. Azért tartozunk a bagolyfélék közé, s viseljük ezt a becses nevet, mert éjszakai életet élünk. A „kökörcsinvirág” előnevet pedig kedvenc eledelünknek köszönhetjük.

Ha a lepke szóról a kedves olvasónak egy színpompás szárnyakkal megáldott, légies pillangó jut eszébe, akkor sajnos, ki kell, hogy ábrándítsam, mert éjszakai életünk miatt egyszerű, barna (földszín) szárnyaink igen szolid mintázatúak, lényegében feltűnésmentesek, testünk tömzsi és puha szőr borítja. Méretünk sem gigászi; nagyjából 3-4 centiméteresek vagyunk. Attól tartok, hogy személyes találkozásunk esetén önök észre sem vennének bennünket, mert igyekszünk beleolvadni környezetünkbe.

De azért, mert nem nyújtunk az emberek számára szemet-gyönyörködtető látványt, talán mégis érdemes megbecsülniük minket, hiszen például hernyóink szerves anyagok lebontását végzik, ezzel segítve a természet körforgását. A lerágott növényi részeket ugyanis járataikba húzzák, és ott fogyasztják el, amivel nagy mennyiségű növényi anyagot juttatnak a talajba. A fogyasztás energia-felszabadítást is jelent, a nehezen bomló cellulóz a hernyók bélcsatornáján keresztül a talajban könnyen felszabadítható nitrogénné válik, azaz kiváló szerves trágya lesz. Kifejlett lepkeként pedig igyekszünk nektárszívás közben úgy sürögni-forogni, hogy a növények porzóiról szállított pollennel megtermékenyítsük a virágokat.

Fajunkat azonban a mecseki kőbányászat, rekultiváció, építkezések és a turizmus is veszélyezteti. Nagyon megrémültünk annak a hírnek hallatán, hogy az emberek egy nagyteljesítményű radart szeretnének felállítani és működtetni élőhelyünk közvetlen közelében. Átalakulásunk alatt ugyanis igen érzékenyek vagyunk, és egy mikrohullámú sugárzás hatására megnövekedhet a hibás kelésű egyedeink száma, amely párzásképtelenséghez vezet. Valamint megzavarhatja tájékozódásunkat és kommunikációnkat, amely szintén a túlélésünk esélyeit csökkenti.

Tisztelt Emberek, kérem, vigyázzanak ránk!

Névjegy:
Kökörcsinvirág-földibagoly - Chersotis fimbriola (Esper, 1803)
Ízeltlábúak törzse, rovarok osztálya, lepkék rendje, bagolylepkefélék családja.
Védett faj, eszmei értéke: 50.000 Ft.

Előző oldal juditti
Vélemények a műről (eddig 3 db)