A csillagközi királykisasszony

A jövő útjai / Star Wars (1114 katt) Homoergaster
  2012.01.07.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2009/8 számában.

Harminc évvel ezelőtt, 1979 augusztusában, több mint kétesztendei késéssel Magyarországon is kitört a csillagos viszály körüli hajcihő. 1977 májusa után világszerte elharapódzó tűzvészt aggódva figyelhette a honi kultúrpolitikai vezetés. Azzal kezdettől tisztában kellett lenniük, hogy elkerülni az árhullámot nem tudják, csak késleltetni. A film híre eljutott hozzánk is. Honfitársaink, az akkori viszonyok közt kivételesnek számító nyugati útjaikon, ha csak tehették, megnézték a filmet. Divat lett, menő, ha valaki meg tudta nézni. Ők hozták haza a csóvát, ami aztán lángra gyújtotta az érdeklődést. Az meg bizonyos, hogy az akkori idők filmes újságjainak vérszegény híradásai nem keltettek túlzott figyelmet. Mint ahogy az nálunk általában akkoriban történt, a film híre szájhagyomány útján terjedt.

Végül aztán kétévnyi ponty a sütőben stílusú hallgatás után, megtört a jég. Kuczka Péter, a hazai sci-fi felelős, megeresztett a ’79 tavaszán induló, Alfa c. gyermekmagazin első számában egy cikket, "Csillagközi királykisasszony" címen. Az írás hangneme leereszkedő, a cúcreálista, baladó-haloldali, magasabb rendű kultúra hegyéről szemléli, jóindulatúnak tűnő, rejtett rosszindulattal. A kor olvasójának ez fel sem tűnt, utólag viszont egyértelmű, hogy Kuczka és akiket képviselt, utálják a filmet.

Akkori olvasóként nekem se tűnt fel, most és itt viszont igen. A filmet a mesék sémája felől szemléli, ami nem is lenne gond, mert tényleg az. De ez a szösszenet előrevetíti a Birodalom visszavág idején a Pajtás magazinban megjelent Tüüüiü-baing cikket, amely heves és indulatos vitát robbantott ki a romantikus pajtások körében. Nekem meggyőződésem, hogy a Kuczka által szerkesztett Kozmosz fantasztikus könyvek sorozatban csak muszájból jelent meg később a klasszikus trilógia. Sőt a Csillagok háborúja második kiadása még muszájabb volt! Először én is akkor szereztem meg. Az abbéli igyekezete, hogy írásában a film előzetes megítélésén rontson, csupán átmenetileg bizonyult sikeresnek. Hogy ezt honnan tudom? Hát magamról!

Elolvasván a cikket, tetszett, amit olvastam, és azonnal elkezdtem hasonló történeteken agyalni. Úgy véltem, én jobbakat tudok! A Kuczka-féle finom lesajnálás nálam azért is hatott, mert csak jóval később ismerkedtem meg az előző év (1978 ) Rakéta regény-újságbéli grandiózus cikkel. Az sokkal több képi- és valós információt adott. Az ominózus cikk szerzője ismeretlen, nincs szignózva, de szerintem nem Kuczka írta. Pont egy évvel ezelőtt, a 2008 év augusztusi Lidércfényben számoltam be róla.

Az utóvédharcok után, 1979 késő nyarán, kora őszén már-már tombolt hazánkban is a Star Wars-láz. A "Filmszem", az akkori idők igényes és mégis populáris hangvételű filmes újságja ekkor már nyugati sajtóvisszhangokat idéző, képes cikket hoz le. Az augusztusi szám teljes hátsó borítóját a lázadó hajó szétlőtt folyosóján nézelődő Darth Vadernek szenteli. A fővárosi bemutató után Szegeden 22 napig vetítették! A "csillagháború" diadalmenete tehát beindult, a cúcialistázó kulturhéroszok pedig fogcsikorgatva állapították meg, hogy a partizán- és realista művészfilmek nézettsége a Lidércfény csapatának totemállata alsó felének táján időz, épp csak teljesítve a kitűzött tervmutatókat.

Így esett, hogy a legvidámabb barakk utolsó évtizedének meghatározó moziélményei lettek a "csillagháború", valamint a következő években "a csillagok újabb háborúi". A következő epizódok még egyre késtek. A Birodalom visszavág még mindig majd két évet, a Jedi visszatér pedig csak egyet. A fantáziafilmek világában új korszak kezdődött, új időszámítás. Ettől kezdve volt Star Wars előtti és utáni kor. A különbség mérhető volt...

Előző oldal Homoergaster