A látnok

A jövő útjai / Novellák (1600 katt) Ebenezer
  2011.10.05.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2019/1 számában.

2011. szeptember 26. este 7 óra

A tévéstúdió díszletei között egyre ritkábbá váltak a futkosó asszisztensek és az aggodalmaskodó technikai munkatársak. Még egy apró beállítás a fényeken, egy minimális rendezés a kisasztalon lévő virágokon, és egy utolsó kamera beállítás – hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen a felvételhez. A műsorvezető és mai első vendége felkészültek a belépőre, a sminkesek még egy hajszálnyit igazítottak az arcpíron és a nyakkendőkön, majd kiléptek a képből, de a közelben maradtak, hátha később még szükségük lesz rájuk a reflektorok fényében izzadó szereplőknek. Egy beleegyező bólintás a hangmérnöktől, egy biccentés az operatőrtől és egy intés a rendezőtől.

- Öt, négy… - számolt be az asszisztens, ám a többi számot már nem ejtette ki hangosan, csak ujjaival mutatta. – Felvétel – mondta magában, mert így mennek a dolgok.

- Jó estét mindenkinek, üdvözlöm Önöket a Bennet Show mai adásán, Jim Bennet vagyok – mutatta a kamera az ötvenes évei elején járó, feltűnően jóképű és elegánsan öltözött műsorvezetőt, aki évek óta a csatorna legnézettebb beszélgetős műsorát celebrálta.
Odafent a vezérlőszobában megérkeztek az első adatok, 3 millió 624 ezer néző.

- Ma este egy igazán különleges vendégem van itt a stúdióban, egy férfi, akit bizonyára a nézőink is jól ismernek, és akit ezért talán nem is kell hosszasan bemutatnom. Hölgyeim és uraim, fogadják nagy szeretettel Mitch Donovant, a látnokot!

A kamera látószögébe egy magas, meglehetősen sápadt arcú férfi lépett be, aki röviden kezet rázott a nála egy fejjel alacsonyabb házigazdával, majd leült vele szemben a fotelba. Látszott rajta, hogy nem szokatlan számára sem a stúdió, sem a nyilvánosság, sőt az élő műsor feszültsége sem járta át. Rezzenéstelen és mereven mosolygó ábrázata legalábbis nem utalt semmilyen izgalomra.

- Mitch – kezdte baráti hangnemben Bennet – hat hónappal ezelőtt voltál a vendégünk itt a Bennet Showban, és akkor arról beszélgettünk, hogy földrengés lesz Alaszkában. Azóta sajnos tudjuk, hogy majdnem ötvenezer ember vált otthontalanná, és a halottak száma elérte az általad említett kilencszáz főt. Ez egy újabb beteljesült jóslatod volt a sorban, hogy érzed magad?

Donovan egy pillanatig szótlanul ült, hogy mit is feleljen erre az ostobaságra.

- Szomorú vagyok, hogy bekövetkezett a tragédia, Jim, bárcsak ne így lett volna.
- Nos, igen, megrázó esemény volt. Nem számoltam, de ez már talán a huszadik igaznak bizonyult jóslatod volt.
- A huszonhatodik.
- Fantasztikus.

4 millió 671 ezer néző.

- Ma is azért vagy itt velünk, mert egy újabb látomásod volt, de nem árultad el eddig senkinek. Nagyon izgatottak vagyunk, miről lenne szó, Mitch?
- Attól tartok, ez a jóslatom is szomorú lesz, de mindenképpen beszélnem kell róla.
- Persze, érthető. Ezúttal mi vár ránk?

5 millió 423 ezer néző.

- Eljön a világvége – mondta olyan szimplán a látnok, amennyire csak lehetett.
- A világvége? Hogyan?
- Nehéz ezt pontosan megmondani, Jim. Tudod, már beszéltünk erről, hogy nem vagyok képes irányítani a látomásaimat, egyszerűen csak képek és hangok jelennek meg a szemem előtt, időnként éber állapotban, néha álmomban. Amikor ezek a víziók megjelennek, én valahogy megérzem, hogy azok nem csak amolyan hallucinációk, hanem a magának a jövőnek a képei és a hangjai.
- Így láttad az alaszkai földrengést is?
- Igen. És a japán, indonéz és ausztrál cunamikat is. Vagy a manchesteri légi katasztrófát és az Atlantis sétahajó elsüllyedését.

6 millió 98 ezer néző.

- Ezúttal mit láttál?
- Semmit. Sötétség volt és teljes csend.
- És miért gondolod, hogy ez a világvégét jelenti? – kérdezte kissé zavartan Bennet.
- Ez is egy olyan vízió volt, amely a jövőre vonatkozott, ebben biztos vagyok. Láttam a dátumot és a…
- Láttad a napot?! Jó ég, Mitch, mikor lesz?
- Nem tudom, helyes-e ezt elmondani most.
- Szerintem mindenképpen!

Nézőszám 7 millió fölött. Ez már most nézettségi rekord volt.

- Jim, nem hiszem, hogy jó ötlet lenne – szabadkozott tovább a látnok.
- Tudnunk kell, Mitch, hiszen mindannyiunk élete a tét – erősködött a műsorvezető.
- 2012. február 3.
- Az nagyon közel van. Biztos ez? Mit láttál?
- Otthon voltam és éppen a tévét néztem, amikor rám tört a látomás. Minden elsötétült, és csak ezt a dátumot láttam a tévé képernyőjén megjelenni. Aztán csak sötétség és csend. Semmilyen fény vagy hang nem jutott el hozzám. Üresnek éreztem a világot, elmúlást és befejezettséget éreztem. Aztán magamhoz tértem, és minden normális volt megint.
- Hogyha nem láttál semmit, miből gondolod, hogy a világvégét jelenti a látomásod?
- Sajnálom, Jim, nem tudom megmagyarázni. Ez nem egy egzakt tudomány, ez egy látomás.

8 millió 539 ezer néző.

- De nem lehetett valami más? – kérdezte a házigazda.
- Nézd, Jim, egész életemben tudatában voltam a képességeimnek. Huszonhat jóslatot tettem ez idáig, amelyből huszonöt bekövetkezett. Egyedül akkor tévedtem, amikor megpróbáltam irányítani a látomásomat, és rosszul jeleztem előre a párizsi metrószerencsétlenséget. Az nem történt meg. De ezt leszámítva minden. És ez a mostani is ilyen volt. Nem tudok mást mondani.
- Szóval láttad a jövő február 3-i dátumot és semmi mást, vagyis úgy gondolod, azért nem láttál vagy hallottál semmit, mert a világ akkor elpusztul.
- Igen, szerintem így lesz.
- Ez nem ad túl sok időt a számunkra.
- Sajnálom, Jim.

9 millió 671 ezer néző.

- Tisztelt nézőink, Mitch Donovan, a sikeres és tévedhetetlen látnok tehát azt jósolja nekünk, hogy 2012. február 3-án a Földünk, vagy akár az egész világunk megszűnik létezni. Nem igazán bíztató kilátások, de reméljük, hogy ezúttal Mitchnek nincs igaza, és ez lesz a második tévedése. Mindannyian jobban járnánk, azt hiszem. Maradjanak velünk, a reklám után újabb vendéggel folytatjuk. Köszönjük, hogy eljöttél hozzánk, Mitch.
- Én köszönöm a meghívást.


2012. február 3. este 7 óra

- Öt, négy… - számolt a megszokott módon az asszisztens, de a többi számot már nem ejtette ki hangosan, csak az ujjai számoltak, mert így szokás. – Felvétel – tette hozzá némán.

- Jó estét mindenkinek, üdvözlöm Önöket a Bennet Show mai adásán, Jim Bennet vagyok – köszöntötte láthatatlan nézőit a házigazda, aki némileg nyugtalanabb volt a szokásosnál ezen az estén.

21 millió 912 ezer néző.

- Mint emlékeznek, valamivel több, mint négy hónappal ezelőtt Mitch Donovan, a rendkívüli képességű látnok volt a vendégem, aki a mai napra jósolta a világvégét. Köszöntsük őt újra ma este, és beszélgessünk vele erről a látomásáról.

Donovan ugyanolyan egykedvűen lépett be, mint korábban, és a kézfogás után elfoglalta a megszokott helyét. Egyáltalán nem tűnt meglepettnek vagy csalódottnak, arca teljesen kifejezéstelen volt.

- Mitch, örülök, hogy újra itt vagy velünk. Hogy vagy?
- Köszönöm, Jim, egész jól.
- Gondolom, tudod, hogy mindenki arra vár, mi lesz a jóslatoddal. Elmúlt este hét óra, és szerencsére a világunk még egyben van – viccelődött Bennet.
- Ennek én is örülök, de a napnak még nincs vége – szólt Donovan.
- Volt azóta újabb látomásod?

38 millió 271 ezer néző. Abszolút nézettségi rekord.

- Nem, Jim, azóta nem voltak újabb vízióim, ami szintén azt látszik alátámasztani, hogy ma véget ér minden.
- Mitch, az elmúlt hónapokban meglehetősen vegyes reakciókat váltott ki a jóslatod. Sokan elhitték, amit mondtál, és felvásárlási láz indult, de volt, ahol fosztogatások is történtek. Két héttel ezelőtt egy csoport közös öngyilkosságot követett el a jóslatodra hivatkozva. És akkor a tőzsdei árfolyamokról nem is szóltam. Hogy érint ez téged?
- Én csak figyelmeztettem az embereket.
- De nem gondolod, hogy ezzel elindítottál egy folyamatot, amelynek tragikus következményei lettek?
- Nem hiszem, hogy ez számítana, Jim. Most már legalábbis nem.

47 millió 184 ezer néző.

- Mitch, mi lesz, ha nem következik be, amit jósoltál?
- Meghívlak egy sörre, Jim.
- Remek, az jól is esne.

Feltehetőleg senki nem hallotta azt a halk fémes roppanást, amit az öt méter magasban elhelyezett hatvankilós reflektor tartóelemének eltörése okozott. A hatalmas súlyú lámpa hangtalanul hullt alá, azon nyomban halálra zúzva a pontosan alatta helyet foglaló látnokot. A vezetékek kiszakadása miatt bekövetkezett zárlat teljes sötétségbe borította a helységet, és mindenki annyira megdöbbent, hogy egy árva hang sem hallatszott az egész stúdióban.

63 millió 739 ezer néző.

Előző oldal Ebenezer
Vélemények a műről (eddig 8 db)